کاربرد کابل شبکه
در شبکه های محلی از کابل به عنوان محیط انتقال و به منظور ارسال اطلاعات استفاده می گردد. متداول ترین نوع کابل های چهار زوجی که در انتقال اطلاعات استفاده می گردد، کابل های بهم تابیده می باشند. کابل های شبکه رسانهای هستند که دادهها در آن جریان دارند و اطلاعات از دستگاهی در شبکه به دستگاه دیگری منتقل میشود. برای اینکه هر نوع اطلاعاتی که بخواهد از طریق کابل شبکه از هر یک از این دستگاه ها ارسال و یا دریافت بشود باید مراحل نرم افزاری و سخت افزاری خاصی رو طی کند که این مراحل شامل دسته بندی اطلاعات، کد گذاری آن ها ، مشخص شدن مبدا و مقصد اطلاعات و خیلی مراحل دیگر باید طی شود
کابل های UTP بصورت چهار زوج 100 اهمی می باشند که هر دو زوج، به هم تابیده شده اند. کابل های UTP دارای استانداردهای متعددی می باشند که در گروههای (Categories) متفاوت Cat 5, Cat 5e, Cat 6 , Cat7 تقسیم شده اند.
کابل های بهم تابیده دارای انواع بدون شیلد UTP، فویل آلومینیومی FTP و شیلد دار STP و گاهی فویل و شیلد دار SFTP در رنگهای مختلف و با دو نوع ژاکت PVC و LSZH عرضه می شوند که نوع آخری فاقد هالوژن می باشد و در هنگام آتش سوزی، دود سمی از آن متصاعد نمی شود.
در زبان انگلیسی به کابل شبکه Ethernet Cable یا LAN Cable گفته می شود و به کابل زوج به هم تابیده هم Twisted Pairگفته می شود.
کابل شبکه مثل کابل تلفن است با این تفاوت که کابل تلفن 2 یا 4 سیم داشته اما کابل شبکه 8 رشته سیم دارد. شکل ظاهری سوکت کابل شبکه هم مانند سوکت کابل تلفن می باشد. با این تفاوت که پهنای بیشتری دارد، چون باید 8 سیم را داخل خود جای دهد. البته لزومی به 8 سیم نیست چون تا پهنای باند 100 مگابیت در ثانیه را می توان با 4 سیم ( دو تا زوج سیم ) ارسال و دریافت نمود.
نام سوکت کابل شبکه RJ45می باشد. RJ مخفف Registered Jack می باشد. دوسر کابل شبکه باید سوکت RJ45 باشد. کابل LAN توسط همین سوکت RJ45 به کارت شبکه دستگاه های مختلف وصل می شود. روی هر کارت شبکه یک پورت LAN وجود دارد که در واقع ورودی همین کابل شبکه می باشد.
انواع کابل شبکه از لحاظ جنس رسانا:
کابل LAN بر حسب نوع رسانای به کار رفته در مغزی سیمها به دستههای مختلفی تقسیم میشود. منظور از این رساناها فویل یا شیلد به کار رفته در کابل شبکه نیست بلکه منظور رسانایی است که در سیمهای هر زوج استفاده شده است. کابلهای شبکه از لحاظ جنس سیم به چند دسته تقسیم میشوند که در ادامه هر کدام از آنها را شرح خواهیم داد:
کابل شبکه تمام مسی (BC یا CCC): در کابلهای شبکه تمام مسی جنس تمام سیمها از مس است. BC مخفف Bare Copper و به معنای مس بدون پوشش یا عریان است. این کابلها از سرعت بالایی برخوردارند، انعطاف بالایی دارند، خورده نمیشوند و میتوانند از قابلیت PoE پشتیبانی کنند. همچنین این نوع کابل از ایمنی بالایی برخوردار است زیرا مس مقاومت کمی دارد و گرمای زیادی تولید نمیکند. به این نوع کابل، کابل CCC یا Copper Clad Copper نیز گفته میشود که به معنی مس با روکش مس یا به عبارتی تمام مس است.
کابل شبکه CCA :CCA مخفف عبارت Copper Clad Aluminum و به معنی آلومینیوم با روکش مس است. مغزی این سیمها از جنس آلومینیوم است که با یک لایه از مس پوشیده است. تفاوت CCA و CCC در این است که کابلهای CCA از کیفیت پایینتری نسبت به کابلهای تمام مسی برخوردارند و برعکس آنها انعطاف لازم را ندارند، خورده میشوند و قابلیت PoE را پشتیبانی نمیکنند. با این که کابل شبکه CCA ارزان است اما استفاده از آن در شبکه چندان توصیه نمیشود زیرا سرعت کم و اتلاف بالایی دارد.
کابل شبکه CCS :CCS مخفف عبارت Copper Clad Steel و به معنی فولاد با روکش مس است. مغزی این سیمها از جنس فولاد بوده و با یک لایه از جنس مس پوشیده است. این کابلها حتی از کابلهای CCA هم کیفیت پایینتری در انتقال داده دارند و به ندرت به عنوان کابل شبکه مورد استفاده قرار میگیرند.
کابل شبکه CAT7 لگراند SFTP روکش LSZH طول 500 متر
کابل های شبکه Cat6A در بعضی از برند ها که به آن Cat7 هم می گویند جزو قدرتمند ترین کابل های این شبکه به حساب می آیند. این کابل ها هنگام تست با دستگاه تست فلوک می تواند آزمون تست را با هدروم بالا پاس کند که در مقایسه با کابل های دیگر در نوع خود بی رقیب است. این کابل شبکه قادر است سیگنال ها را با پهنای باندی معادل 600 مگاهرتز و با سرعت 10 GB/Ps انتقال دهد.
کابل شبکه Legrand دارای 8 زوج سیم بهم تابیده شده است که تشکیل 4 زوج سیم را می دهند و پوشش محافظ داخلی آن از نوع SFTP (هم شیلد و هم فویل ) است که در گروه استاندارد CAT7 قرار گرفته و میزان طول کابل آن برابر با 500 متر می باشد.
فویل استفاده شده به دور هر زوج در این کابل شبکه و استفاده از شیلد بر روی مجموع کلیه ی زوج ها سبب جلوگیری از هرگونه اختلال بر روی سیگنال ها و دیتای عبوری می شود. از این کابل شبکه به جهت Backbone شبکه و همچنین ارتباط بین رک ها در دیتاسنترها استفاده می شود. این کابل شبکه جهت انتقال اطلاعات قابلیت پشتیبانی از فرکانس های تا 600 مگاهرتز را داشته و می تواند از شبکه های 10 گیگابیت در ثانیه را پشتیبانی نماید. روکش این کابل شبکه از نوع LSZH است که فاقد گاز هالوژن بوده و در حین آتش سوزی دود سمی تولید نمی کند و از پر فروش ترین کابل های موجود در بازار تجهیزات شبکه بشمار می رود.