کابل شبکه چیست؟
برای انتقال داده ها در بستر شبکه علاوه بر بحث نرم افزاری باید از تجهیزات سخت افزاری مانند کابل های شبکه استفاده شود. در واقع می توان گفت اطلاعات از طریق کد بندی مقصد و هدف مشخصی دارند و از طریق کابل شبکه انتقال داده می شوند. اطلاعات به صورت صفر و یک و جریان ولتاژ الکتریکی از طریق کابل ها منتقل می شود. کابل شبکه مانند سیم رانژه تلفن یا کابل تلفن می باشد ولی تفاوت اصلی آن در تعداد زوج سیم های کابل های شبکه می باشد.
کابلهای شبکه در چند نوع استاندارد تولید میشوند که هر کدام برای اهداف خاصی استفاده میشوند. امروزه از سه نوع کابل شبکه برای انتقال دادهها استفاده میشود:
- کابل های زوج تابیدهشده یا Twisted Pair
- کابل های کواکسیال
- کابل های فیبر نوری
کابل زوج تابیدهشده یا (Twisted pair (TP:
اقتصادیترین و پرکاربردترین نوع کابل شبکه، کابل زوج به هم تابیده یا زوج تابیده شده است. این نوع کابل هزینه کمتری نسبت به سایر کابل ها دارد، نصب آن راحت است و ابزارهایی که برای نصب آن لازم است چندان گران نیست. کابل زوج تابیدهشده به دو نوع کلی شیلددار (STP) و بدون شیلد (UTP) تقسیم میشود.
این نوع کابل در دهه 1990 به تدریج جایگزین کابل کواکسیال شد. سرعت انتقال داده در این کابل در ابتدای این دهه حدود 10 مگابیت بر ثانیه بود (کابل CAT3) و در حال حاضر کابل زوج تابیدهشده شده CAT8 توسعه داده شدهاست که حدود 40 گیگابیت بر ثانیه سرعت دارد. برای اتصال کابل شبکه TP به تجهیزات دیگر از کانکتورها یا سوکت RJ-45 استفاده میشود.
کابل شبکه زوج تابیدهشده در استانداردهای مختلفی تولید شدهاست و با گذشت زمان و بهبود استانداردها، سرعت و پهنای باند آن افزایش یافته است.
کابل کواکسیال:
کابلهای کواکسیال در گذشته بیشترین استفاده را در حوزه شبکه داشتند. در حال حاضر بیشترین استفاده از این کابلها برای اتصال آنتن تلویزیون یا اتصال انواع LNB به گیرندههای امواج تلوزیونی میباشد، اما در حوزه شبکههای کامپیوتری به ندرت کاربرد دارند. استفاده از کابلهای کواکسیال مشکل است و هزینه آنها از کابلهای زوج تابیدهشده بیشتر است. اما از مزایای این نوع کابل این است که پهنای باند زیادی دارند و نویز زیادی نمیپذیرند. با وجود قیمت بیشتر کابلهای کواکسیال هزینه نصب آنها معقول است زیرا زمان کمتری برای اتصال کانکتورهای آنها صرف میشود. دهها نوع مختلف از کابلهای کواکسیال وجود دارند اما ساختار آنها به یک شکل است. همانطور که در شکل زیر میبینید در مرکز این کابلها یک سیم مسی قرار دارد. یک نیمه رسانا مانند PVC این هسته را پوشانده است. پس از این عایق یک لایه دیگر مسی یا سیم های بافته شده مسی یا آلومینیومی قرار میگیرند و در آخر روکش کابل این لایه را میپوشاند. این آرایش باعث میشود که دادههای که از هسته میگذرند از نویز و سیگنالهای ناخواسته محافظت شوند.
مزایای استفاده از کابل های کواکسیال
- هزینه نصب آنها معقول است زیرا زمان کمتری برای اتصال کانکتورهای آنها صرف میشود.
- کابل های کواکسیال پهنای باند زیادی دارند.
- کابل های کواکسیال نویز زیادی نمیپذیرند.
- با وجود قیمت بیشتر کابلهای کواکسیال هزینه نصب آنها معقول است زیرا زمان کمتری برای اتصال کانکتورهای آنها صرف میشود
کابل فیبر نوری:
کابل فیبر نوری نوعی کابل شبکه است که از یک یا چند رشته الیاف شیشهای و چندین پوشش عایق محافظ تشکیل شده است. این نوع کابلها به منظور انتقال دادهها در مسافتهای زیاد و با عملکرد بالا ساخته شدهاند و در شبکههای بزرگ، دیتاسنترها و زیرساختهای مخابراتی کاربرد دارند. در مقایسه با کابلهای سیمی، کابلهای فیبر نوری پهنای بیشتر دارند و میتوانند دادهها را تا مسافتهای بالاتری (مانند فاصله دو کشور یا شهر) انتقال دهند. کابلهای فیبر نوری در بیشتر سیستمهای تلوزیونی، مخابراتی و اینترنتی جهان به کار رفته است.
این کابلها سیگنالهای مخابراتی و دادهها را به صورت پالسهایی نوری حمل میکنند که به وسیله لیزرها و LED های کوچک تولید شدهاند. این سیگنالها از طریق رشتههایی شیشهای منتقل میشوند که قطر آنها در حد موی انسان است. مرکز هر کدام از این رشتهها را هسته (Core) مینامند که در واقع محل عبور پالسهای نوری است. به دور هسته لایهای شیشهای قرار گرفته است که سیگنالهای نوری را به درون هسته بازتاب میدهد تا سیگنالها از بین نروند و بتوانند از درون هسته عبور کنند.
مشخصات کلی کابل شبکه:
هر کابل به همتابیده از هشت سیم تشکیل شده که برای کاهش تاثیرات نویز بر روی آنها به صورت دو به دو به هم تابیده شدهاند. حداکثر طول سگمنت هر کابلی به شبکه ۱۰۰ متر است.
رنگ سیمهای کابل به صورت زیر است:
- سفید سبز
- سبز
- سفید نارنجی
- نارنجی
- سفید آبی
- آبی
- سفید قهوهای
- قهوهای
انواع کابل شبکه از لحاظ جنس رسانا
کابل LAN بر حسب نوع رسانای به کار رفته در مغزی سیمها به دستههای مختلفی تقسیم میشود.
کابل شبکه تمام مسی BC یا CCC
در کابلهای شبکه تمام مسی جنس تمام سیمها از مس است.
کابل BC مخفف Bare Copper و به معنای مس بدون پوشش یا عریان است.
این کابلها از سرعت بالایی برخوردارند، انعطاف بالایی دارند، خورده نمیشوند و میتوانند از قابلیت PoE پشتیبانی کنند.
همچنین این نوع کابل از ایمنی بالایی برخوردار است زیرا مس مقاومت کمی دارد و گرمای زیادی تولید نمیکند.
به این نوع کابل، کابل CCC یا Copper Clad Copper نیز گفته میشود که به معنی مس با روکش مس یا به عبارتی تمام مس است.
کابل شبکه CAT6 لگراند SFTP تست فلوک طول 500 متر
کابل شبکه لگراند Cat6 SFTP با پارت نامبر (کد کالای) 032759 از کابل های Twisted Pair یا زوج به هم تابیده محسوب می شود که از 4 زوج سیم به هم تابیده شده تشکیل شده است. این کابل دارای استاندارد Cat6 است که از سرعت های تا 10 گیگابیت بر ثانیه و پهنای باند 250 مگاهرتز پشتیبانی می کنند. روکش این محصول از جنس PVC است که مقاومت خوبی نسبت به آتش سوزی دارد و از خوردگی و پوسیدگی کابل جلوگیری می کند. اما از معایب این نوع پوشش می توان به ایجاد دود و شعله زیاد در هنگام سوختن و سمی بودن دود حاصل از سوختن (بر خلاف روکش LSZH) اشاره کرد. قیمت کابل های PVC به مراتب کمتر از کابل های LSZH است.
این کابل شبکه از خانواده ی SFTP می باشد و با نام کابل شیلدار در بازار شناخته می شود. این ویژگی، باعث محافظت کابل در برابر تداخلات و نویز های الکتریکی و آسیب های فیزیکی شده است. این کابل شبکه در نوع خود از پرفروش ترین و محبوب ترین کابل های شبکه در بازار ایران است. استفاده از شیلد در این کابل باعث می شود که به خوبی توانایی حذف نویز و تداخل الکترومغناطیسی (EMI) را داشته باشد. این کابل از نظر حذف نویز و تداخل الکترومغناطیسی از کیفیت خوبی برخوردار است.
بهتر است که از این کابل در شبکه هایی استفاده شود که از تجهیزات شبکه لگراند بهره می برند، زیرا بیشترین سازگاری را با تجهیزات لگراند دارد. البته استفاده کردن از آن در سایر شبکه ها نیز مشکلی ندارد. مهم ترین ویژگی کابل SFTP لگراند این است که قادر به گذراندن تست های فلوک چنل و پرمننت با هدروم بسیار بالا می باشد.