تجهیزات شبکه
تجهیزات شبکه به مجموعهای از ابزار و وسایلی گفته میشود که برای راه اندازی یک شبکه رایانهای نیاز است. امروزه استفاده از شبکه های کامپیوتری و تجهیزات شبکه در سازمان ها و نهادهای بزرگ و کوچک توسعه یافته است. به همین دلیل است که شبکه ها و سرویس ها و خدماتی که از طریق آنها به کاربران ارائه می شود، موضوع مهمی است که مورد توجه کاربران این حوزه است. به طوری که سازمان های جدید در پی بنا نهادن شبکه هایی با کارایی مناسب و بستر قوی هستند و سازمان های قدیمی تر می خواهند شبکه و تجهیزات شبکه پسیو و اکتیو خود را ارتقا دهند یا بهینه سازی کنند.
تقسیم بندی تجهیزات شبکه
تجهیزات شبکه به دو دسته کلی تقسیم می شود؛ تجهیزات غیر فعال شبکه (پسیو) و تجهیزات فعال( اکتیو). هر یک از اینها ویژگی ها و خصوصیات خاص خود را دارند. عملکرد تجهیزات غیر فعال شبکه (پسیو) بدون نیاز به توان الکتریکی یا انرژی برقی است.
از جمله تجهیزات شبکه پسیو می توان به انواع کابل ،کانکتورها و اتصالات ، داکت یا کانال و انواع رک اشاره کرد. در مقابل تجهیزات فعال شبکه (اکتیو) تجهیزاتی هستند که به جریان الکتریکی و انرژی برقی نیاز دارند. از جمله تجهیزات شبکه اکتیو باید به کارت شبکه (NIC)، سوییچ (switch)، مسیریاب (Router)، دیوار آتش (Firewall)، مبدل فیبر نوری(Media Convertor) و پرینت سرور (Print server) اشاره کرد.
معرفی تجهیزات پسیو
آنتن وایرلس
در مواردی که شبکه های وایرلس دچار افت سیگنال و کاهش سرعت به دلیل افزایش فاصله بین امواج فرستنده و گیرنده می شود، از آنتن وایرلس برای حل این مشکل استفاده می شود.
کابل های شبکه
کابل کواکسیال
یکی از تجهیزات شبکه پسیو است. معمولا از یک کابل کواکسیال بزرگ به عنوان ستون فقرات و کابل های کواکسیال کوتاه در فواصل ۵ / ۲ متر برای ایستگاه های کاری در تجهیزات شبکه پسیو استفاده می شود.
کابل های( UTP (Unshielded Twisted Pair
کابل UTP یکی از متداولترین کابل ها در شبکه های مخابراتی و کامپیوتری است. از این کابل ها علاوه بر شبکه های کامپیوتری در سیستم های تلفن نیز استفاده می شود. شش نوع کابل UTP متفاوت وجود دارد که با توجه به نوع شبکه و اهداف مورد نظر از آنها استفاده می شود. کابل CAT1 تا CAT6 ، متداول ترین نوع کابل UTP است.
کابل فيبر نوری
يکی از محيط های انتقال در شبکه های کامپيوتری، فيبر نوری است. فیبر نوری زمانی استفاده می شود که به ارتباط بین مسافت های بیش از 100 متر و پهنای باند زیاد نیاز است. در کابل فيبر نوری به عنوان تجهیزات شبکه پسیو، نور در اثر انعکاس کلی در فصل مشترک هسته(core) و غلاف (cladding)، انتشار پيدا می کند. منابع نوری در اين نوع کابل ها، ديود ليزری يا ديودهای ساطع کننده نور هستند.
رک شبکه
یک محفظه مستطیلی شکل است که تجهیزات مختلف شبکه مانند کابلها، سوئیچها، پچپنلها، سرورها، تجهیزات مخابراتی، UPSها، تجهیزات ذخیرهساز در آن قرار میگیرند. رکهای شبکه به نوعهای مختلفی همچون رک مخابرات، رک دوربین مداربسته، رک دیواری و…. تقسیم میشوند.
معرفی تجهیزات شبکه اکتیو
مودم (Modem)
مودم (modem) برای انتقال سیگنالهای دیجیتال روی خطوط تلفن آنالوگ استفاده میشوند. سیگنالهای دیجیتال از طریق مودم به سیگنالهای آنالوگ با فرکانسهای مختلف تبدیل و به مودم دیگری در نقطه دریافت هدایت میشوند. مودم دریافتکننده، عکس فرآیند مذکور را انجام میدهد و برای کامپیوتری که به آن متصل است، یک خروجی دیجیتال تولید میکند. بهطور معمول، دادههای دیجیتال به شکل سریال از طریق رابط استاندارد RS-232 به مودم ارسال یا دریافت میشوند. امروزه مودمهای خانگی با روترها ادغام شدهاند و به همین دلیل است که به آنها مودم/روتر میگویند. مودمها در لایه فیزیکی یا در لایه پیوند داده کار میکنند.
سوئیچ شبکه (Switch)
با توجه به مشکلات متعددی که هاب داشت، شرکتها در ادامه دستگاه کارآمدتری بهنام سوییچ را طراحی کردند. سوئیچ میتواند تجهیزات شبکه را بر مبنای توپولوژی ستارهای به یکدیگر متصل کند، با اینحال، سوئیچها هوشمندتر از هاب هستند. سوئیچ مجهز به جدول مک است که آدرس فیزیکی (آدرس مک) گره مقصد هر بسته را ذخیره میکند. سوئیچ میتواند با خواندن آدرس فیزیکی مقصد و تطبیق دادن آن با آدرسهای فیزیکی مندرج در جدول، مقصد بسته را تشخیص دهد. در این حالت سوئیچ دیگر به تکثیر و پخش داده میان پورتها نمیپردازد و بستهها را به شکل مستقیم برای پورت مقصد ارسال میکند.
روتر (Router)
مهمترین سختافزار شبکه است که برای اتصال شبکههای محلی به یکدیگر استفاده میشود و قادر به مسیریابی و انتقال بستههای دادهای میان گرههای مختلف در یک شبکه محلی یا شبکه اینترنت است. روتر دستگاه هوشمندی است و اطلاعات مربوط به شبکههایی را که با آنها در ارتباط است، ذخیره میکند. روترها مجهز به فناوری بهنام جدول مسیریابی (Routing Table) هستند که اطلاعات مربوط به مقصد دادهها و دیگر اطلاعات لازم جهت مسیریابی دادهها در این جدول ذخیره و جدول میشود.
اکسس پوینت
در شبکه های وایرلس به یک سخت افزار برای برقراری ارتباط بین کامپیوتر ها نیاز است که به آن اکسس پوینت می گویند. اکسس پوینت در شبکه های وایرلس همان وظیفه ای را بر عهده دارد که سوئیچ در شبکه های کابلی بر عهده دارد.
کارت شبکه (Network Interface Card)
کارت رابط شبکه (NIC: Network Interface Card) که برخی کارشناسان به آن کارت اترنت و آداپتور شبکه میگویند، یک قطعه سختافزاری است که کامپیوتر و سایر تجهیزات الکترونیکی را به شبکه و اینترنت متصل میکند. در حقیقت، هر دستگاه الکترونیکی که قابلیت اتصال به شبکه را داشته باشد، قادر است از طریق کارت شبکه با سایر گرههای شبکه در ارتباط باشد. هر کارت شبکه، آدرس فیزیکی خاص خود را دارد که توسط کارخانه سازنده به آن اختصاص مییابد. این آدرس فیزیکی در دنیای شبکه بهنام آدرس مک (MAC address) شناخته میشود.